Årets namn 2018:

Oppdatert: Fristen er utgått

Freelands Grenda

Grenda

post@grenda.no

Sist oppdatert: 23. desember 2018, 11:00

Det er ikkje lenger mogleg å røysta i Årets namn-konkurransen. No skal røystene teljast, før vinnaren vert lansert i nyttårsavisa.

For niande gong gjev Grenda lesarane høve til å kåra årets namn i Kvinnherad. I 2010 vann løpstalentet Frida Berge. I 2011 gjekk heideren til det framgangsrike ungdomsbandet Brazzooka, og i 2012 vann eldsjelene i Fjelberg Bygdalag.

I 2013 var det eldreopprørarane Mildrid Hartveit, Torborg Skjelnes og Johannes Mehl sin tur, medan industrileiaren Geir Skaala gjekk til topps i 2014. I 2015 sigra baronidirektør Anne Grete Honerød, og i 2016 vann Ove Tvedt. Fjorårets vinnar var Knut E. Skåla. Også i år fekk vi inn mange gode forslag frå lesarane, og det var derfor vanskeleg å velja ut dei ti som får vera med i finaleheatet. No vert det særs interessant å sjå kven som får flest røyster.

Hugs å gje di røyst til den kandidaten du meiner fortener prisen aller mest, uavhengig av geografi eller kva felt vedkomande har utmerka seg i. Uansett kven det blir, kan vi allereie no slå fast at det blir ein velfortent vinnar!

Her er kandidatane:

Gøril Guddal

I jubileumsåret klinka Galleri G Guddal til med fem utstillingar, der utstillinga til Dronning Sonja var sjølve diamanten i krona. Dronninga stilte på utstillingsopninga, i lag med eit rekordstort publikum. Etter at ho flytta galleriet sitt til heimegarden i Guddal, har Gøril Guddal gjort tunet og utstillingslokalet til ein institusjon langt utanfor Kvinnherad-grensene.

 

Johnny Furdal

11 sesongar i Nest-Sotra hadde gjort midtbanespelaren til ein kulthelt i Hordaland. Då Viking trengte noko magisk for å reisa den famla stordommen sin, vendte dei nasa mot Johnny Furdal. Det vart ein perfekt match, for Furdal leia Viking tilbake til Eliteserien med mål og målgjevande, og Viking gav Furdal tumleplass til å landa årets spelar-prisen ved to høve.

 

Geir Atle Vangsnes

I år etter år har energibunten frå Sogn jobba for å gjera den gamle grusbanen ved Valen skule om til parkanlegg for leik og moro. I haust fekk Geir Atle Vangsnes fortent nok frivilligprisen til Kvinnherad kommune, utan at Vangsnes ser ut til å la det bremsa på engasjement eller bidrag frå han. Han er også sterkt involvert i fotballgruppa til Trio.

 

Ane Guro Hjortland

Som 14-åring vart ho tatt ut til kretslagsspel med jenter som var fem år eldre enn seg. No er Ane Guro Hjortland 26 år, og har volleyball, fortrinnsvis i sanden, nærast som levebrød. I år kan ho sjå tilbake på NM-tittel, World Tour og truleg sin beste sesong så langt i volleyballkarrieren.

 

Olav Gunnar Hjelmeland

Skisesongen 2018 vart formidabel, og Fjellhaugen Skisenter fekk eitt av sine beste år. Ein av grunnane til at det var råd å boltra seg på ski langt utover vinteren, var det den utrøyttelege Olav Gunnar Hjelmeland gjorde med å køyra løyper og preparera alpinbakken. Hjelmeland gjer denne jobben kvar vinter, men i år vart det ekstra lenge – og ekstra synleg.

 

Steinar Haugland

På Pålatunet har Steinar Haugland og familien etablert ein stad for barn og ungdom som ikkje passar heilt inn i en vanleg skuledag. – Steinar er ein raus og god mann, og har skapt ein super plass der blir elevane blir tatt godt i mot éi, to eller tre dagar i veka, og dei får læring gjennom praksis og eit godt samhald, skriv forslagsstillaren. Steinar er òg involvert i idrettslaget og i Festidalen.

 

Tore Eik

Landbruket i Kvinnherad går så det susar om dagen. Stadig nye etablerarar kjem til, og det vert dyrka ny mark fleire stader. I mange samanhengar, både blant bønder og politikarar, vert landbrukskonsulent Tore Eik trekt fram som ein svært viktig samarbeidspartnar. Hans lune veremåte og store engasjement for landbruket skal ha sin del av æra for veksten i næringa.

 

 

GRL PWR

2017 var eit annus horribilus i Kvinnherad-trafikken. Inn frå sidelinja kom jentekvintetten GRL PWR og sette eit nytt, friskt og annleis fokus på trafikksikring. Det gjorde dei med ein kortfilm som hadde premiere føre ein fullsett kinosal på Husnes i september. I november fekk jentene fortent nok trafikksikringsprisen til Hordaland fylkeskommune.

 

Endre Eide

24 år gamal har Endre Eide allereie opplevd ein suksess som fotballtrenar som få andre klarer på fleire tiår. I fjor debuterte han som trenar på seniornivå med å rykka frå 5. til 4. divisjon med Vedavåg, medan han i år rykka opp frå 4. til 3. divisjon med Djerv 1919. I haust trens han også Avaldsnes i Toppserien, eit trenarverv som inkluderte Champions League-kampar mot Ada Hegerberg og Lyon.

 

Johs. G. Eide

81-åringen har alltid hatt ei levande interesse for lokalhistorie, spesielt den som flyt på sjøen. Tidlegare har han berga jakta «Oline» og fått laga kopi av den vidgjetne «Halsnøybåten». I september mottok Halsnøy historiske senter 500.000 kroner frå Kulturminnefondet for å restaurera MS «Lete», båten som var sentral i oppbygginga av Finnmark etter krigen.