LESARBREV
Putin er problemet, ikkje kraftkablane
Kraftutveksling med andre land handler ikke lenger bare om forsyningssikkerhet i kalde og tørre år. I en mer usikker verden er forsyningssikkerheten mer avhengig av kraftutveksling, ikke mindre.
Statnett utreder nå reinvesteringer i de to eldste av våre mellomlandskabler til Danmark. Det har utløst krav om man heller bør avvikle disse kablene for å redusere prispåvirkningen fra utlandet. Men de ekstreme strømprisene vi tidvis har opplevd de siste årene, handler først og fremst om problemet Putin, ikke om kraftkabler, og i alle fall ikke om to gamle kraftkabler til Danmark.
Frem til 2020 hadde vi femten mellomlandsforbindelser og strømpriser som riktig nok varierte mellom år, men som gjennomgående var lave. I 2020/2021 fikk vi to forbindelser til, en til Tysland og en til UK. Mange mente at de var årsaken til at strømprisene begynte å stige unormalt mye i Norge høsten 2021, og videre opp i 2022.
Overfallet på Ukraina
Men årsaken var Russland, som begynte å strupe gassforsyningen til Vest-Europa høsten 2021. Deretter kom overfallet på Ukraina i februar 2022, full energikrise og eksplosiv økning i energiprisene i hele Vest-Europa. Denne effekten ville slått inn i Norge uansett om vi hadde 15 eller 17 mellomlandsforbindelser.
Nå er prisene i ferd med å normalisere seg, selv om markedene fortsatt rammes av en annen Putin-effekt, høyere renter og eksplosiv kostnadsutvikling som følge av geopolitiske spenninger i kjølvannet av Ukraina-krigen, og en gasspris to til tre ganger høyere enn før 2021.
Fremover må vi verne vår nasjonale sikkerhet med mer omfattende kraftutveksling i Norden og mellom Norden og Europa ellers. Det skyldes også Putin. Vi ser hvordan den russiske militærmaskinen i særlig grad forsøker å ødelegge Ukrainas energiforsyning. Å miste strømmen er katastrofalt for et samfunn, og særlig et samfunn med kalde vintre.
Ingen signal
Det er ingen signaler om at Russland vil våge et åpent angrep mot NATO-land som Finland, Sverige eller Norge. Men Putin-regimet driver hele tiden en hybrid krigføring mot Vest-Europa, der cyber-angrep, kartlegging og sabotasje av infrastruktur er virkemidler. For noen uker siden ble to sjøkabler i Østersjøen ødelagt, og tirsdag denne uken ble det oppdaget brudd på infrastruktur mellom Sverige og Finland.
Vårt motsvar er tosidig: Vi må verne kraftsystemet bedre, og vi må bygge et langt mer omfattende og robust system for kraftutveksling, både i Norge, men også i Norden og mellom Norden og resten av Europa.
Å svekke kraftutvekslingen ved å annullere mellomlandskabler er med andre ord ikke et svar på vår sikkerhetsutfordring. Tvert imot.
Steffen Syvertsen, styreleder i Fornybar Norge