LESARBREV

Den nye hovudbrannstasjonen på Husnes er kjernen i Jorunn Røsseland sitt lesarbrev om ytringsfridom. (Arkivfoto)

Monsterbygget, demokratiet og ytringsfriheten

Publisert Sist oppdatert

Viser til mitt tidligere innlegg i lokalavisene. Innlegget var i hovedsak kritikk av beliggenheten, byggeskikk, og ikke minst størrelsen på bygget av den nye hovedbrannstasjonen som er satt opp i et bolig- og kulturområde på Husnes. Jeg påpekte de forslag/engasjement som innbyggere tidligere har vist i saken, og hvor viktig det var at dette blir tatt med i politiske vurderinger. Jeg funderte også i mitt innlegg over de demokratiske prosessene og med fokus på de folkevalgte i forhold til de ansatte (byråkratene).

Senere kom det innlegg i lokalavisene fra folkevalgte politiker Gaute Lund med sterk kritikk av mitt innlegg. Gaute Lund er medlem av kommunestyret, og er dermed en maktfaktor i kommunen. Han etterlyser lovverket og de regler jeg påpeker i saken. Jeg opplyser hermed at det finner vi i plan- og bygningsloven (§ 1-1), (§ 3-1), (§ 29-2). Storparten av hans innlegg består av forklaringer om hvorfor brannstasjonen ble satt opp i dette område på Husnes. Som kjent skal hovedbrannstasjonen ikke bare betjene Husnes, men også hele Kvinnherad. Men bygget står der, og vi får komme oss videre.

Jeg er nå mer opptatt over de ord, utrykk og meninger som Gaute Lund viser i sitt innlegg. Det er også uvanlig at en folkevalgt går ut i sterke og personifiserte ordelag mot en innbygger som ytrer seg på vegne av sine demokratiske rettigheter.

Gaute Lund sammenligner blant annet i mitt innlegg med følgende ord: «Dette ser vi i land vi ikkje ønskjer å samanlikna oss med». Han refererer til USA, og det er noe uklart hva han mener. Og han legger til: «Og diverre i vår fredelege kommune». Han ber meg også om å dempe min utestemme. På slutten av sitt innlegg skriver Gaute Lund følgende: «Jorunn Røsseland bør kanskje vurdera nøyare når og korleis ho angriper demokratiet, imperfekt som det er, før ho gjer det igjen.»

Gaute Lund mener altså at lokalt engasjement, interesse og kritikk/spørsmål fra innbyggere til de styrende organer er «et angrep på demokratiet» Dette er forbausende signaler fra en folkevalgt. Jeg ser det derfor som nødvendig å kommentere hans syn på demokratiet sett i forhold til hva demokratiet står for.

Hva er så et demokrati?

Demokratiet vårt bygger på prinsippet om folkesuverenitet i en rettstat. Engasjement, spørsmål og kritikk fra innbyggerne er selve fundamentet og livsnerven i demokratiet, som også betyr folkestyre. Her bestemmer innbyggerne ved å stemme ved frie valg. Innbyggerne gir deretter de folkevalgte tillit og mandat til å styre Kvinnherad kommune i forhold til valgresultatet. Denne styringsretten gir vi til de folkevalgte og ingen andre.

Men demokratiet kan være skjørt og ufullkomment og må stadig passes på og vernes av innbyggerne. Ytringsfriheten er det viktigste verktøyet til innbyggerne for å passe på demokratiet. Den er nedfelt i den norske grunnloven i § 100, og er beskrevet som den aller viktigste loven vi har i Norge. Med få unntagelser gir loven innbyggerne rettigheter til å ytre seg altomfattende og ubegrenset. Deres ytringer er ukrenkelige, og vernet er ekstra sterkt når ytringene rettes mot offentlige instanser. Men loven gir ikke bare rettigheter, den gir også plikter til å si ifra om kritikkverdige forhold dersom innbyggerne mener at dette er nødvendig. Meningsytringer fra innbyggerne, også med dialog og kontakt med de folkevalgte, er altså en nødvendighet for at demokratiet skal kunne overleve.

I sitt innlegg forsøker Gaute Lund også å sette grenser for min ytringsfrihet. Dette er nedslående lesning i en rettsstat. Mange land i dag, og de blir stadig flere, er villig til å ofre livet for denne ytringsfriheten som grunnloven gir oss for å passe på demokratiet. Denne kontrollen skal gå ifra innbyggerne og oppover mot de styrende organer. Ikke fra de styrende organer imot innbyggerne. Gaute Lund setter forståelsen av det aller viktigste i grunnloven bokstavelig talt på hode i sitt innlegg.

Gaute Lund refererer til «og diverre i vår fredelige kommune» og hentyder at det er mitt innlegg som har forstyrret idyllen. Men Gaute Lund kan ikke ha unngått å se alle leserinnleggene fra innbyggerne den siste tiden, og hvor flere er uenige i beslutninger som tas i kommunen. Noe har også havnet på bordet til regjeringen. Dette burde kanskje ha vekket størst bekymring hos Gaute Lund.

Med mitt kjennskap til den politiske koalisjonen Gaute Lund samarbeider med i Kvinnherad er jeg overbevist om at de ikke deler hans syn på å begrense ytringsfriheten til innbyggerne.

Jorunn Røsseland

Powered by Labrador CMS