LESARBREV
Jula er tid for matval som betyr noko
Julen er tradisjoner, varme og fellesskap. For mange nordmenn er ribbe en uunnværlig del av julefeiringen. Men hvordan har grisen hatt det før den endte på tallerkenen vår?
I Norge lever de fleste griser hele livet innendørs, i trange binger uten mulighet til å utøve naturlig adferd. Mange griser har aldri kjent sola på ryggen eller fått lov til å rote i jorda. De smarte og aktive dyrene lever tettpakket på betong, med lite å ta seg til. Konsekvensene er stress, skader og sykdom. For at grisene skal kunne trives, trenger de minst 50 % mer plass i bingen enn hva som er vanlig i dag.
Grisenes hverdag står i sterk kontrast til julens budskap om omsorg og omtanke.
Fortjener respekt
Men det finnes håp! Noen bønder tar grep for å gi grisene et bedre liv, med mer plass, tilgang til utendørsområder og mulighet til å leve mer naturlig. Disse bøndene viser at det er mulig å produsere mat på en måte som både tar hensyn til dyrene, og forbrukernes verdier.
Når du står i butikken og velger ribbe til julemiddagen, kan du gjøre en forskjell. Se etter produkter fra griser som har opplevd noe mer enn betong og kjedsomhet. Ved å velge kjøtt fra bønder som prioriterer dyrevelferd, sender vi et signal om at dyrene også fortjener respekt og omtanke – de fortjener et liv verdt å leve.
Julens budskap handler om omsorg, både for hverandre og for dem som ikke har en stemme. La årets julemiddag bli et måltid med mening – for både mennesker og dyr.
Helle Haukvik
fagleder og veterinær i Dyrevernalliansen