LESARBREV

Dompap og andre fuglar prøver å halda varmen gjennom vinteren. (Arkivfoto).

Ei julegåve til naturen?

Publisert Sist oppdatert

Julefreden senker seg, og mange steder daler snøen ned og pakker naturen inn i vatt. Røyskatten legger halen over snuten inne i hiet sitt, dompapen blåser opp fjærene for å holde varmen der den sitter stille på en grein, og den eviggrønne tyttebærplanta har krøllet bladene sine litt mer innover for å ikke tørke ut i kulda. Mens vi roer ned og lader opp til et nytt år, holder naturen pusten i påvente av framtidens naturpolitikk.

Stortinget har tatt juleferie midt i behandlingen av regjeringens handlingsplan for naturmangfold. Den bestemmer hvordan vi skal behandle naturen i framtida. Varsellampene blinker fremdeles for naturen, selv om vi er opptatt med tradisjoner, gaver og julekos.

Tyngre tekniske inngrep

21 prosent av artene i Norge er på rødlista over arter som har risiko for å dø ut. Tapet av den villmarkspregede naturen i Norge øker. De siste fem årene har tapet av natur som ligger mer enn fem kilometer unna tyngre tekniske inngrep, mer enn doblet seg. Vi ødelegger i gjennomsnitt to fotballbaner med særlig verdifull natur i Norge – hver eneste dag.

Og denne naturkrisa foregår ikke bare i Norge. Den er global. Verdens arter og naturområder trenger at vi slutter å ødelegge naturen, og heller begynner å restaurere den. En rik natur er vår viktigste buffer mot klimaendringene vi står overfor. Derfor har Norge og 194 andre land forpliktet seg til å ta vare på naturen gjennom vern, restaurering og bedre arealbruk, i FNs naturavtale.

Holder pusten

Naturen holder pusten denne jula. Regjeringas handlingsplan er ikke redningspakken den trenger – men kanskje Stortinget kan endre det? For røyskatten, dompapen og tyttebærplantene går naturødeleggelsene kanskje greit en stund til. Men for mange andre arter betyr regjeringens planer at de i framtida vil bli borte fra Norge. Naturen trenger at stortingspolitikerne samler seg og strammer opp regjeringens plan, og sikrer at den faktisk følger opp det vi har forpliktet oss til gjennom FNs naturavtale.

Gir Stortinget naturen en forsinket julegave i år?

Av Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond

Powered by Labrador CMS